Op zoek naar geschikte en beschikbare grond, bij mij in de buurt (Arnhem noord), voor het opzetten van een voedselbos en/of biologische groentekwekerij kom ik na wat omzwervingen bij Zorgboerderij het TokHok terecht. In gesprek met eigenaresse Esther van Kemp duurt het even voor zij met enige aarzeling aangeeft dat ze nog wel een kas heeft waar gedurende de "Corona periode" niets mee is gedaan. 

 

Daar sta ik dan, enigszins teleurgesteld naar een kas te kijken, die een best gehavende aanblik toont. Eerder erg gehavend; er ontbreekt erg veel glas, de ijzeren constructie is behoorlijk verroest en binnen heeft het meest weg van een weelderige bramenkwekerij. Is dit nou wat ik zoek? 

 

Ik realiseer me dat de kas kenmerken heeft die mij wel aanspreken: 

- er ontbreekt veel glas. Hierdoor zal het niet snel te warm worden en hoeft er 's zomers niet kunstmatig gekoeld hoeven worden.

- Het deels open dak laat regenwater door; scheelt bewateren.

- insecten, vlinders en vogels hebben vrij toegang.

- de vloer van de kas bestaat uit stroken zwarte aarde tussen looppaden van beton, poten in de volle grond is dus mogelijk.

- als voordeel van een zorgboerderij met dieren is er mest aanwezig.

- de kas bevindt zich op loopafstand van mijn huis.

- Mogelijk zijn er deelnemers van de dagbesteding die het leuk vinden om mij een handje te helpen in de kas.

 

Het is begin oktober als ik besluit ervoor te gaan en de heggenschaar ter hand neem om de bramenwoesternij te lijf te gaan.

 

 

 

 

 

 

OKTOBER 2022

Over de kas:

Op deze locatie bevond zich vanaf 1936 tot ca. 20 jaar geleden de dahliakwekerij van fam. van Maanen. Deze bloemen werden overigens ook op het weiland achter de kassen geteeld. Het moet een prachtig kleurrijk geheel geweest zijn. Buurtbewoners wisten de kwekerij te vinden voor prachtige Dahlia's. Huidige bezoekers van de kas vertellen dat ze geregeld bloemen op de markt kochten, bij Dhr. van Maanen die ook  op de markt in het centrum met een bloemenkraam stond.