Inmiddels start ik iedere dag met een duik in onze zelf aangelegde zwemvijver (zie "gezond water") De temperatuur van het water in dit winterseizoen maakt dat het me een gewèldige boost oplevert. Zo'n dip maakt dat er allerlei fijne stofjes aangemaakt worden in mijn lijf. Natuurlijke oppeppers zoals cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat ik lekker scherp en blij de dag begin. Daarnaast geeft het je natuurlijke weerstand een goede boost.

Sterker nog; de intense mindset die ervoor zorgt dat ik mijn koudwaterangst overwin, een grens verleg, heeft mij geholpen om aan mijn burnoutklachten te werken en bijvoorbeeld ook stagnerende zaken op het emotionele vlak te verwerken. 

 

De meeste mensen om me heen huiveren al van de gedachte aan koud water. Het is inderdaad zo dat het bij de eerste reeks dips zeker niet aangenaam is om het water in te gaan. Het doet simpelweg pijn. Mijn lijf schreeuwde het uit en mijn hoofd verklaarde me volledig voor gek. Maar gaanderweg leerde ik mezelf te focussen, ontspannen en goed te ademen. Het resultaat is dat een dip niet meer zó spannend is en ik er zelfs het liefst direct in dúik. Geweldig hoe mijn lichaam zich gaanderweg geconditioneerd heeft, ondermeer door de spiertjes van mijn vasculaire systeem te stimuleren. 

 

Na een paar try-outs, samen met een goede vriend van me, ben ik het boek " Wim Hof, de Wim Hof Methode" gaan lezen. Maakte aantekeningen om me de materie goed eigen te maken. Begin februari 2021 was het zover. Na een  intensieve ademhalingsessie maakte ik, onder toezicht, mijn eerste dip in water van ca 4 graden celcius. Niet langer dan de temperatuur in minuten en er weer uit! Rood als een kreeft en dampend in de koude buitenlucht voelde het als een overwinning. 

 

Momenteel zie ik het aantal mensen die zich aan (dagelijks) koud zwemmen of douchen wagen sterk toenemen. Het zal zeker te maken hebben met het weerstand verhogende werking van een goed koud bad.

Zij ervaren hoe het is een van nature aanwezig systeem opnieuw te activeren. Geweldig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frisse kick!

Het principe:

Het koudwaterzwemmen of het ijsbad is met name door Wim Hof (met bijnaam "The iceman") sterk onder de aandacht gebracht en met ongelooflijke prestaties en doorzettingsvermogen om de werking wetenschappelijk aangetoond te krijgen. Dat is hem uiteindelijk gelukt.

Wim Hof methode kent drie manieren om invloed uit te oefenen op het autonome zenuwcentrum: ademhaling, kou en mindset.

 

Voor meer informatie kan ik je het beste verwijzen naar Wim Hof zelf of een van zijn cursusleiders.

Lees in iedergeval zijn boek.

 

Veiligheid:

Mocht je het zelf willen proberen, verdiep je voor je eigen veiligheid eerst in de materie en begin nooit alleen.