Wat te doen als gedurende je sabbatical de corona maatregelen worden aangescherpt? Ik bedacht dat het een uitgelezen kans was om  te starten met het realiseren van een lang gekoesterde wens; het  eigenhandig bouwen van een circulaire kas. Het zou een mooie aanwinst betekenen voor mijn gezonde tuin. Ik zou kunnen gaan experimenteren met het kweken van tomaten en andere, voor ons klimaat gevoelige, gewassen.

 

Het leek mij tevens een erg geschikte manier om mijn hoofd weg te krijgen van werk gerelateerde zaken, mezelf op te laden en gedachtes te kanaliseren.  Een project starten zonder enige druk. Het enige doel om te stellen: het moet goed worden en het is fijn als ik er bij voltooïng een goed gevoel aan over houdt. Daar had ik behoefte aan.

Nou, dat is gelukt! Ook als ik terug kijk naar het bouwproces  en eindresultaat van mijn tomatenkas.

 

Daar waar ik het voorheen normaal en vooral fijn vond als een project altijd binnen een weekend gereed kwam, ben ik ook dit project "kas" vol overgave ingegaan, maar "op m'n gemak", met zeer veel aandacht.  Alleen al voor het uitdenken, selecteren en vinden van geschikte materialen en een gedegen onderzoek nam ik geruim de tijd. 

Geen tijds- of financiële druk, geen verwachtingen van derden, geen concurentie,  alleen inspiratie en een zelf gesteld kader; wat een fantastische ervaring! 

Het kader dat ik mij stelde: volledig vervaardigd van hergebruikt materiaal, kostentechnisch zo laag mogelijk, esthetisch en mooi ingepast in de omgeving en uiteraard moest het bouwwerk voldoen aan de functionele eisen van een kweekkas.

 

In april ben ik met het bijeen verzamelde tweedehands materiaal èn materieel volgens de, bij mij wel bekende, "Engineer & Build"-methode aan de slag gegaan. Tijdens het bouwen aanpassen, voortschrijdende inzichten toelaten, afbreken en weer verder bouwen.

Het ritme van het inkorten van àl de latten, het voorboren van een paar honderd schroefgaten had wel wat. Een satisfying kadans.

Maar vooral "het is weer goed geweest voor vandaag" was een tot dan toe mij onbekend fijne sensatie.

 

De voldoening die het bracht, na dagen ongestoord werken aan mijn kas project, om met eigen handen iets moois èn functioneels te bouwen maakte het compleet. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Nog mooier; de kas leverde het eerste jaar al een overvloed aan tomaten, waar we enorm van hebben genoten, en vormt met recht een prachtige reminder om veel meer met áandacht te doen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Circulaire kas

Over de kas:

Het is belangrijk de kas goed noord-zuid te positioneren, met de kopse kant richting de meest dominante windrichting (zuid-west). Zo levert het de meeste zon op en strijkt de wind over het algemeen langs de kas. De kas moet, met name gedurende een warme zomer, goed kunnen doorluchten, maar niet tochten.

Een of meerdere lager geplaatste luiken en een dakluik voldoen hiervoor.

De stevige basis wordt gevormd door een gemetselde rand. Hierop staat een frame, een soort spanten, van latten (bij voorkeur tweedehands hardhout). Hier tegen zijn de oude ramen bevestigd, zo vormen deze zowel de wanden als het dak.  De schuine restvormen van de nok en dakvlakken op het noorden zijn gepotdekseld met schrootjes. 

 

De schuine zijde met ramen maakt het mogelijk schappen met planten te stapelen en tevens voldoende daglicht toetreding te hebben. Hierbij heb ik me laten inspireren door een typisch Japanse kas.

De vormgeving/ styling, in combinatie met de vergrijsde groene kleur geven het geheel een Engels aandoende uitstraling.

E.e.a. is met milieuvriendelijke beits verduurzaamd en gekleurd.

 

Een regenvat (ook tweedehands!), aangesloten op de goot, voorziet de kas van water.

De bodem in de kas is met uitzondering van een smal pad, niet bestraat. Een groot deel van de gewassen staan zo in de volle grond. 

 

Materialen en gereedschap:

Via Marktplaats het benodigde materieel, zoals een boorkolom en afkortzaag aangeschaft. Zo ook een lading gebruikte hardhouten latten die over waren bij een fruitbomenteler en schrootjes van een sloop.

De benodigde partij oude ramen bleek bij mijn moeder op zolder te staan, maar zijn ook heel goed online te vinden. De gemetselde plint en wand is opgetrokken uit straatklinkers die ik nog had liggen.

Alleen de rvs schroeven, montagehoekjes en metselsmortel zijn nieuw aangeschaft.